Hoffren Veikko

Vanhempi jäsenistö tuli tuntemaan Veikko Hoffrenin (1931 – 1988) jo pikkupojasta asti. Ensimmäisen kerran seisoin Veikon kanssa rinnakkain Porin Pyrinnön Poikien Hiihtokilpailussa v. 1945 nykyisen Diakonissalaitoksen kohdalla. Kumpikaan ei voittoon silloin yltänyt. Voittaja oli Jukka Halminen ja osanottajia oli useita.

Ensimmäistä Liiton mestaruutta Veikko oli hakemassa v. 1946 TUL:n Poikapäivillä Riihimäellä alle 16 v. 5x100m viestistä ja se onnistui Pyrinnön joukkueelta: V. Hoffren, E. Ahlgren, H. Virta, J. Ruohola ja P. Kihlström.

Veikon oma laji alkoi aueta v. 1950 Karjaalla Liiton Poikapäivillä, missä hän voitti alle 19-vuotiaiden moukarin tuloksella 45,46. Hän oli edustajana myös nuorten maaottelussa Suomi – Ruotsi – Norja Eskilstunassa sijoittuen moukarinheitossa toiseksi tuloksella 49,96.

Vuonna 1951 Liiton mestaruuskilpailut järjestettiin Kuusankoskella ja Veikko oli mukana moukarinheitossa ja sijoittui siinä toiseksi tuloksella 45,95, joka oli aikuisten ensimmäinen mitali tässä lajissa.

Tuli vuosi 1952 ja siitä alkoivat aikuisten maaottelut Veikko Hoffrenille : Suomi – Norja maaottelussa hän sijoittui toiseksi moukarinheitossa tuloksella 49,70. Samana vuonna kilpailtiin liiton yleisurheilussa ”Auramaljasta”, jonka voitti ylivoimaisesti Porin Pyrintö, joka keräsi 126 pistettä. Veikko Hoffren oli myös yksi kerääjistä monena vuonna.

Veikko Hoffren oli monivuotinen ”maaotteluratsu”. Maaottelut alkoivat hänen kohdallaan 1950 ja päättyivät 1959. Kotimaassa niitä käytiin 10 ja ulkomailla 11. SM-kisat eli Kalevan Kisat hän kävi 10 kertaa. Yksi kisa sattui kotikentälle Poriin Herralahteen 15.8.1953 ja pronssia tuli 51,38 tuloksella.

Sama kenttä ja sama rengas, josta suomalainen moukarinheittäjä ylitti 60 m:n rajan. Veikko Hoffren tuloksella 60,88 v. 1957. Samalla Veikosta tuli Suomen ja TUL:n ennätyksen omistaja.

Porin Pyrinnön yleisurheilujaoston puheenjohtajaksi valittiin v. 1956 Pentti Saarelainen, joka toimi myös lajivalmentajana. Hänen aloitteestaan seuraavana talvena siirryttiin entisen Tiilimäen urheilukentän läheisyyteen harjoittelemaan lumikentille. Lajeina olivat moukari, keihäs, seiväs ja aitajuoksu.

Talviharjoittelun rinnalla Veikko Hoffren oli tutustunut sisähalliharjoitteluun ja järjesti tutustumisen siihen meille muillekin. Otaniemen maapohjahalliin lähdettiin tutustumaan torstaina 1.3.1956. Matkaamme veti Veikko ja kulkuvälineenä oli punainen ”Wolkkari”, jota ohjaili Veikko ja palomies Altti Mattila. Mukana olivat myös Heikki Virta, Veikko Rosendahl ja nuorimpana Eero Ala-Sipilä.

Matkapäivänä Helsingissä näkyivät suuret muutokset. Suomi sai uuden presidentin Urho Kekkosen ja menossa oli yleislakko, joka kesti kaikkiaan 20 päivää.


Koonnut Eero Ala-Sipilä marraskuussa 2017

Talviharjoittelua Tiilimäellä 1950-luvun alussa. Vasemmalta Veikko Rosendahl, Veikko Hoffren, Altti Mattila, Heikki Virta ja Eero Ala-Sipilä.